Один з видів сорго, найбільш посухостійкою культури в світі, - сорго цукрове (Sorghum sacchartum) характеризується тим, що, на відміну від зернового і венічного сорго, в соку його стебла міститься більше 10-20% цукрів. У природі не існує іншої рослини, яке могло б так швидко синтезувати сахарозу. Оскільки воно може оброблятися в південних посушливих районах, де цукровий буряк вирощувати або невигідно, або неможливо, інтерес до цукрового сорго беззаперечний (Опубліковано в № 09.2011 р)
Рослина цукрового сорго є високорослий кущ (200-350 см) з соковитими стеблами (до 60% від загальної маси). Урожайність стебел сорго - 20-30 т / га. Біологічні особливості цієї культури дозволяють отримувати хороший урожай зеленої маси навіть на дуже бідних грунтах і солончаках в умовах випадання близько 200 мм опадів на рік. Зерно цукрового сорго плівчасте або злегка відкрите, волоть розлога. Після обмолоту воно залишається в плівках (як просо), тому по кормовим і харчовим достоїнств поступається зерновому сорго. Найбільш інтенсивно цукор в стеблах накопичується після цвітіння. Максимальна кількість цукрів рослина містить в фазі воскової і повної стиглості зерна. В цілому культура використовується в трьох основних напрямках: харчова промисловість, кормовиробництво і біоенергетика.